CV

Ik ben Anneke van der Laan Mengelkamp en woon in het rustige Oudemolen (Nbr). waar ik keramische objecten ontwikkel en maak.


In 2014 beƫindigde ik de hogere graad Keramiek aan de kunstacademie IKO in Hoogstraten

 

Mijn hele leven al ben ik geboeid door de natuur, door alles wat groeit en bloeit. Het is dan ook niet vreemd dat vele objecten gebaseerd zijn op natuurlijke vormen maar dan wel sterk uitvergroot en erg gestileerd. Het is mijn persoonlijke vertaling en verwerking van de realistische gegevens. Ze zijn deels bevreemdend maar tegelijk vooral esthetisch. Mijn eerbetoon aan de schoonheid van de natuur.

 

Gedurende de laatste jaren van het IKO heb ik een studie gemaakt van oppervlakte-effecten en kleurencombinaties. Daaruit werden krimpglazuren ontwikkeld die toepasbaar zijn op verschillende soorten en kleuren klei.

 

De objecten die ik vervaardig zijn veelal gedraaide werkstukken. Dan weer dubbelwandige komvormen dan weer ringen, kegels enz.


Een korte bloemlezing uit het evaluatie rapport van mijn zeer gewaardeerde leerkracht Monic Radino


"Je werk draait in hoofdzaak rond vorm en esthetiek. Wat jij brengt is bijzonder aantrekkelijk en dat doet deugd in tijden waar het soms lijkt of iets bizar of choquerend moet zijn om indruk te maken. In die zin leunt  jouw werk eerder aan bij de oosterse tradities waar vakmanschap en esthetiek hoog in het vaandel staan. Helemaal zelfstandig heb je een hoop technieken en mogelijkheden onderzocht en veel geĆ«xperimenteerd. Jouw werken zijn een synthese van die boeiende zoektocht en de vondsten die je je gaandeweg eigen maakte. Je bent duidelijk gebeten door de keramiek en je zal daar ook in de toekomst zeker nog veel deugd aan beleven. Blijf zoeken, blijf genieten en blijf werken maken die onze wereld mooier maken."